Efectul glutenului de distrugere a sănătăţii,
datorită înnobilării excesive a soiurilor de grâu, este deja problema
universală a întregii omeniri. Se poate auzi puţin despre efectul său dăunător
asupra sistemului nervos, deşi glutenul, care produce exorfine, este îndeosebi
activ în ţesutul cerebral. Acest lucru a fost scos la iveală deja la începutul
anilor 1970, atunci când Dr. F. C. Dohan, în cursul cercetărilor sale asupra intoleranţei
de gluten şi a schizofreniei, a atras atenţia asupra faptului că dezvoltarea
bolii mintale grave poate fi consecinţa glutenului sau a peptidelor rezultate.
Exorfinele sunt produse în cursul digerării proteinelor din alimente, structura
lor semănând în mod considerabil cu endorfinele. Endorfinele sunt produse de
creier, funcţionează ca analgezice naturale şi îmbunătăţesc starea de spirit. Se
eliberează endorfine şi de ex. în cursul plimbărilor, al jogging-ului, actului
sexual, râsului, ascultării muzicii, meditaţiei şi sub efectul luminii
soarelui. Alcoolul şi drogurile pot de asemenea aduce o ameliorare nivelului
scăzut de endorfine, dar acestea cauzează deja dependenţă. Potrivit multor
cercetări, exorfinele alimentare pot de asemenea îmbunătăţi starea de spirit şi
dispoziţia, asemănător endorfinelor. Au fost identificate mai multe exorfine de
origine alimentară, care seamănă cu endorfinele (grâu, lapte, porumb, etc.). În
mod probabil, exorfinele pot fi cauzele faptului că cei care suferă de alergii
devin în mod considerabil dependenţi de acel produs alimentar la care sunt alergici şi pot apărea simptoame
serioase de dezintoxicare atunci când ei se lasă de produsele favorite, acest
lucru poate fi văzut şi în cazul celor dependenţi de droguri. Senzaţia de „aş
muri pentru o bucată de pâine” face la fel parte din această categorie.
Glutenul este o proteină care se găseşte în cereale (grâu, orz, secară), şi
care ar trebui să se descompună pentru ca organismul să-l poată valorifica, dar
în cazul lipsei de enzime sau a dereglărilor, acest lucru nu se întâmplă. Problema
este cauzată de unul dintre componentele glutenului, de gliadină, care se
găseşte în grâu. Pe lângă acestea, proteinele similare ale secarei (secalina),
orzului (hordeina) şi ale ovăzului (avenina) intensifică inflamaţia în cazul
pacienţilor sensibili. Glutenul se depozitează mai ales în sistemul nervos,
metaboliţii se depun treptat de-a lungul fibrelor nervoase, cauzând labilitate
emoţională, hipersensibilitate, dereglări ale sistemului nervos, apoi tulburări
cronice ale digestiei şi absorbţiei. Metabolismul inadecvat, împreună cu
sistemul nervos central, cauzează probleme imunologice, în special în ceea ce
priveşte autoimunitatea. Mucoasa intestinală afectată lasă glutenul să treacă,
astfel acesta se poate extinde în întreg organismul. În toată lumea, la fel şi în ţara noastră, numărul
celor alergici la făină, luând în considerare şi intoleranţa ascunsă, şi anume
sensibilitatea latentă, creşte în mod rapid, în special în rândul populaţiei
adulte. Este foarte important să vorbim despre această problemă, pentru că
mulţi suferă de diferite simptoame timp de mai mulţi ani, fără a şti că suferă
de intoleranţă la gluten.
Simptoame care indică intoleranţă la gluten: dureri de cap, iritabilitate, anxietate, depresie, panică, hiperactivitate, degradare intelectuală, scleroză multiplă, neuropatie, autism, schizofrenie, sindromul Down, anorexia nervosa, fatigabilitate, malabsorbţie, boala Crohn, reflux, arsuri la stomac, balonări, ulcer de stomac, ulcer bucal cu caracter recidivant (aftă), dureri de stomac, greaţă, vomă, sângerări intestinale, tulburări de absorbţie, dislexie, căderea părului în pete, lipsa menstruaţiei, anemie (datorită deficienţei de fier sau de acid folic), dureri articulare, reumatism articular, astm, alergii, eczeme, psoriazis, osteoporoză, dureri ale oaselor, otită medie cronică nepurulentă, pancreatită, sarcoidoză, infertilitate, hipotiroidie, diferite afecţiuni autoimune, diferite tipuri de cancer (cancer esofagian, intestinal, cancer limfatic). Dacă oricare dintre simptoamele de mai sus vă caracterizează, prezentaţi-vă neapărat la control. Merită să menţionăm în mod particular laptele, pentru că cazeina (proteina din lapte) este de asemenea o otravă pentru sistemul nervos, şi care este periculoasă în special în cazul copiilor. Consecinţele: astm, labilitate, agitaţie, afecţiuni ale pielii, etc. Merită să se facă un control general care acoperă şi glutenul, cazeina, lactoza şi candidoza, deoarece una este aproape consecinţa alteia.
www.joalis-romania.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu